Inredning

Moringaolja

Moringaolja är en ny afrikansk superfood som vi testat i familjen. Måste säga att den är helt underbar! Jag tycker att den känns som en frisk olja som samtidigt är välgörande, skyddande och väldigt återfuktande. Den doftar naturligt men ändå fräscht och man märker verkligen skillnad efter att ha använt oljan. Huden känns smidig och mjuk, jag tror helt ärligt att detta kommer bli en riktig favorit bland vegetabiliska oljor här hemma!

Jag läste att en av de grymma anledningarna till varför moringaolja fungerar så bra är för att den innehåller proteiner – essentiella aminosyror – nyttiga fetter och viktiga mineraler samt vitaminer. Vi har för tillfället använt oljan till huden, och fått jätte fint resultat! Men man ska tydligen kunna använda den till håret också som en hårinpackning, och det ser jag fram emot att testa när jag har lite mer tid för om den återfuktar håret på ett lika bra sätt som med huden skulle mitt torra hår bli väldigt glad!

Var kommer moringaolja ifrån?
Moringaträdet växer i sydöstra Asien och Afrika och räknas som en superfood på grund utav dess höga halt av kalcium och kalium. Världshälsoorganisationen WHO har i flera år spridit nyttan av att använda moringablad som en billig hälsobooster i fattiga länder. Och vet ni vilken hälsoboost det är?? Höga nivåer av vitamin A, C, järn, HDL-kolesterolnivåer, kan förbättra glukostoleransen samt att örten är bevisat som ett antibakteriellt medel.

Visste ni att moringabladen använts till att göra ett specifikt te av barnmorskor som redan ger detta till ammande mödrar då det kan gynna mjölkproduktionen?

Det finns även en studie som rapporterar att roten från moringaträdet kan vara gynnsam för kvinnor som kommit in i klimakteriet eftersom att denna ört har både kvinnliga hormonella och antiinflammatoriska egenskaper. Det ska dock påpekas att kvinnor i fertil ålder inte ska ta moringa rot barken då det skulle kunna medföra att det befruktade ägget inte fäster på slemhinnan i livmoderväggen. Traditionell litteratur menar till och med att moringaroten använts som ett preventivmedel. Dock gäller inte detta moringa bladen eller örten i sig, utan endast barken.