Inredning

Tips för ett Klimatsmart hem

Det är väl ingen nyhet att denna blogg är familjerelaterad, och hemmet är en stor del av en familjs vardag. Vad gör du i ditt hem för att handla klimatsmart? Och då menar jag inte handla som shopping av varor, utan handla som i att utföra handlingar och agera.

Här är våra senaste tips på hur du kan sträva efter ett klimatsmart hem:

Kompostera – om du inte kan ha en egen kompost så leta efter nära bekanta, grannar eller vänner som har. Det är värt mödan i längden!

Återanvänd – återanvänd eller återvinn det du kan i största mån. Behåll bra ägodelar i stället för att kasta dem. Genom att ta hand om sina saker och laga de problem som kan uppstå ibland så undkommer du en del av det tyvärr så utspridda slöseriet

Satsa på att lära dig om minimalism – minimalismen kan ha många synvinklar och inriktningar, men om du tolkar det utifrån ett klimatsmart perspektiv så finns det mycket man kan lära!

Fundera noggrant över varje nytt köp, är det något du verkligen behöver som du kommer kunna ha användning av länge? Hur hög är kvaliteten på objektet och kan du kanske lägga till en extra summa för att slippa slösa på resurserna och köpa en vara med samma funktionalitet fast som håller bättre och längre framöver? Du behöver inte heller absolut slänga det du inte använder, kanske finns det någon i din omgivning som du kan sälja eller ge bort föremålen du inte längre använder till? Helt enkelt ha i åtanke att resurserna på jorden inte är oändliga och de bör tas vara på med eftertanke och kunskap – precis som med allting annat viktigt.

Använd dig av energisnåla ting – exempel på dessa är lågenergilampor, snålspolande toaletter, duschmunstycke som sparar vatten, vitvaror med bra energiklass, kontakter med rörelsesensorer som känner av att stänga av/använda mindre el när rummet är tomt osv. Ju fler desto bättre och du sparar både vatten och energi.

Köp i bulk – och överför till en mindre återanvändningsbar glasburk eller liknande förvaring. På det sättet eliminerar du slöseri med mindre förpackningar som bara slängs.

Rör mer på dig – försök att cykla, gå och på andra sätt ta dig runt istället för att ta bilen korta sträckor. Använd kollektivtrafiken i den mån du måste. Samåk med familjen till så stor del som går. Det går även att prata med grannar och väninnor av samma anledning.

Installera en solfångare – nu kanske vi inte direkt ska prata om solen eftersom det knappt varit någon sommar känns det som :), men en solfångare kan vara en bra idé att fundera på då de kan vara mycket kostnadseffektiva, även under molniga perioder.

Köp effektiva apparater med eftertanke – det finns massvis med apparater med smarta konstruktioner idag! Visste du exempelvis att frontmatade tvättmaskiner använder hälften av vattnet och tvättmedlet som toppmatade maskiner gör? Kontrollera effektiviteten och betygen på apparater och vitvaror när du köper de. Många brukar nämna hur mycket energi som förbrukas samt hur stor del som sparas tack vare de anpassade funktioner som finns.

Använd giftfria städprodukter – tro mig, du kan komma långt med DIY städprodukter! De är enkla, billiga och effektiva! Vit vinäger, bakpulver, salt och citronsaft är några av de många alternativen. Och när du väl lärt dig ett recept du är nöjd med samt införskaffat en behållare du kan återanvända regelbundet kommer det gå så enkelt att blanda ihop dina städprodukter och du sparar då pengar samt tid för att handla andra. Om du verkligen inte tycker det är roligt att blanda eget så rekommenderar vi att satsa på giftfria städprodukter som du kan få tag på i dina lokala butiker eller online – de är grymt bra de också!

Isolering – att isolera eller täta till väggar och tak kan vara bra för att spara på energin. Framförallt om du bor i ett äldre hus. Och passa på att leta efter läckande rör när du ändå är på gång! Även små läckande rör kan slösa tusentals liter med vatten per år och många läckage kan vara lätta att reparera eller så byter man bara ut de slitna delarna.

Mat – de livsmedel du äter spelar roll! Och också faktiskt hur du tar dig till butiken. Försök att undvika bilen i den mån det går eller storhandla istället någon gång i månaden så att du endast behöver fylla på med små varor du kan ta med dig hem från närliggande butiker med gångavstånd. Försök att satsa på ekologiska produkter som gärna är från lokala odlare och på det sättet närproducerat, eftersom du hjälper till att stötta dina lokala odlare i deras verksamhet samt sparar på frakten som behövs för att importera resterande varor.